مصرف برق ماینرهای بیت کوین زیاد است، به همین دلیل ماینینگ با وجود درآمد بالا، هزینه‌های جانبی زیادی نیز دارد. اما علت بالا بودن مصرف برق  ASIC  یا همان  ماینر چیست؟

 

طبق گفته آروید نارایانان یک پروفسور علم رایانه در پرینستون، برای ماین بیت کوین ها روزانه 5 گیگاوات برق مصرف می‌شود.

ایشان طی بیان اظهارات درمورد منابع طبیعی و انرژی به کمیته سنا، تخمین زده است که 1% از کل مصرف انرژی برق جهان برای استخراج بیت کوین استفاده می شود. وی بیان کرد:

یک روش مقبول برای برآورد مصرف انرژی برق ماینینگ این است که فرض کنید تمام ماینرها از پر مصرف ترین دستگاه ماینینگ در بازار استفاده می‌کنند.

دستگاه های تجاری همراه با مشخصات چاپ شده می‌باشند و بر روی آن تعداد هش هایی را که می‌توان در هر ثانیه از دستگاه محاسبه کرد و همچنین مصرف انرژی برق دستگاه را به وات نوشته است.

سپس مستقیما تخمین زده است که به چه میزان قدرت نیاز است تا 50 میلیارد هش بر ثانیه از پر مصرف ترین دستگاه های موجود محاسبه کرد. نارایانان اذعان داشت:

من چنین محاسباتی را انجام دادم و حدود 5 گیگاوات تنها برای استخراج بیت کوین تخمین زدم. این مقدار کمی کمتر از 1% مصرف برق جهانی است و کمی بیشتر از مصرف برق ایالت اوهایو یا نیویورک است. دیگر بلاک چین های عمومی نیز به میزان خیلی کمتر مقدار قابل توجهی انرژی مصرف می‌کنند.

5 گیگاوات در روز می‌تواند برق حدود 4 میلیون خانه یا تقریبا تمام لندن را با جمعیت 8 میلیون نفر را تامین کند.

با اینکه قیمت بیت کوین 75% کاهش یافته است اما همچنان هش ریت بیت کوین در حال افزایش است و درحال دستیابی به میزان بالای 54 کوانتیلیون یا 54 میلیارد هش در ثانیه می‌باشد.

 

براساس گفته های شین ژئو، مدیرعامل، تمام ماینرهای چینی از برق تجدید ناپذیر استفاده می‌کنند. این بدان معناست که مصرف انرژی برق بیت کوین ممکن است افزایش یابد.

از آنجایی که بعید است بیت کوین پروتکل خود را به دلیل افزایش مصرف انرژی تغییر دهد پس تاثیر آن بر محیط زیست مشخص نیست.

با این حال دومین بلاک چین بزرگ دنیا یعنی اتریوم برنامه هایی برای جایگزینی ماینینگ با سهام (staking) دارد. در سطوح بالاتر تنها دلیل ماینرها برای استخراج، اثبات هویت خود می‌باشد. مثلا در سایت ردیت شما می توانید حساب های کاربری جعلی بسازید، پس در ماینینگ هم شما می توانید گره های جعلی بسیاری به وجود آورید اما نمی توانید کار حل پازل های ریاضی که با نام ماینینگ شناخته شده است را جعل کنید.

 

این کار در سطح مفهومی انجام می شود و نشان می دهد که کسی پشت این امور است و آن شخص به بلاک ها رای می دهد که کدام زنجیره گسترش یابد تا از دوبار خرج کردن جلوگیری کنند.

یکی دیگر از روش هایی که می توان ثابت کرد به جای حساب های جعلی، یک فرد پشت رای دادن قرار دارد این است که حساب های “رای دادن” اتر که به آن staking می گویند را قفل کنیم، از آنجایی که مشخصا نمی‌توانید اتر را جعل کنید، دستیابی به 51 درصد کل اتر موجود هزینه گزافی خواهد داشت.

تحت روش اثبات سهام شما به هیچ سخت افزاری نیاز نخواهید داشت و تنها به یک لپ تاپ و مقداری اتر نیاز دارید. در این صورت مصرف انرژی اضافی وجود نخواهد داشت.

این آپدیت اتریوم که با نام کسپر معرفی شده است در حال توسعه در اتریوم می‌باشد، توسعه دهندگان اتر در حال حاضر بر روی آن کار می کنند و امیدوارند تا سال آینده آن را راه اندازی کنند.

به محض اینکه این روش پیاده شود و به درستی کار کند سایر افراد و پروژه ها نیز این الگوریتم را کپی خواهند کرد اما اینکه آیا بیت کوین این کار را انجام خواهد داد یا نه مشخص نیست؛ زیرا بیت کوین توسعه های نوآورانه ای در زنجیره خود ایجاد نکرده است و از آنجایی که به سالگرد ده سالگی اختراع خود نزدیک می‌شود بسیار محافظه کار عمل می‌کند.

دلیل بالا بودن مصرف برق ماینرهای بیت کوین

شبکه‌ پول‌های مجازی مبتنی بر فناوری بلاک چین همچون بیت کوین، به صورت عمدی پیچیده طراحی شده‌اند تا به این وسیله امنیت آن‌ها افزایش پیدا کرده و از کلاهبرداری و سو استفاده جلوگیری شود. الگوریتم POW به عنوان پایه شبکه بیت کوین، بسیار پیچیده بوده و ماینرها را مجبور به حل مسائل ریاضی پیچیده می‌کند. این مسائل به اندازه‌ای پیچیده هستند که امکان حل کردنشان به صورت مستقیم وجود نداشته و جواب، بر اساس تکنیک‌های سعی و خطا مشخص می‌شود.

به طور طبیعی، تنها یک کامپیوتر مجهز به سخت افزارهایی قدرتمند و توان پردازشی بالا از پس اجرای چنین الگوریتمی برمی‌آید. چنین سیستمی، مصرف برق بالایی دارد. به عبارتی ساختار پیچیده شبکه بیت کوین، به نودهایی با توان پردازشی بسیار بالا نیازمند است. حال این کامپیوترها، به خاطر داشتن توان پردازشی بسیار بالا و از طرفی اجبار برای باقی ماندن در حالت اجرا به صورت شبانه‌روزی در هفت روز هفته، مصرف برق خیلی زیادی دارند.

هدف از تعلق گرفتن یارانه به برق در ایران، کمک به صنایع و کارخانه‌های داخلی است، اما متاسفانه عده‌ای از این فرصت سو استفاده می‌کنند. بعد از افزایش بی‌سابقه قیمت ارز در کشور، افراد زیادی اقدام به راه‌اندازی ریگ ماینینگ و مخصوصا فارم ماینینگ کردند.

بر اساس ارزیابی متخصصان داخلی، برق مصرف شده برای استخراج هر واحد بیت کوین در ایران، معادل مصرف برق سالیانه 24 خانه است! به عبارتی دیگر می‌توان با در نظر گرفتن خانه‌ای در شهر تهران، برق مورد نیاز به منظور ماین کردن یک بیت کوین را برابر مصرف برق 24 سال آن دانست. از طرفی به هر کیلووات ساعت برق، 500 تومان یارانه تعلق می‌گیرد. با یک سری محاسبه، به رقم 38 میلیون تومانی مربوط به برق مصرف شده برای استخراج هر واحد بیت کوین می‌رسیم.

با در نظر گرفتن یارانه، این مبلغ به حدود ده میلیون تومان خواهد بود. به همین دلیل افراد زیادی از خارج از کشور، به سرمایه‌گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال در ایران رو آورده‌ و در کشورمان فارم ماینینگ ایجاد کردند، هر چند به ضرر اقتصاد کشور تمام شود.

تعداد ارزهای دیجیتال جهان از مرز 2000 گذاشته است. با این حال، بیت کوین چه از نظر قیمت و چه از نظر محبوبیت، هنوز هم پادشاه ارزهای دیجیتال است.

در میان تب اخیر بیت کوین، بسیاری از افراد وسوسه شده‌اند که پس انداز زیر بالش خود را بردارند و به جرگه سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال بپیوندند. دیگر عاشقان رمزنگاری و ارزهای دیجیتال تجهیزات لازم برای شروع استخراج بیت کوین را در خانه‌هایشان جمع آوری کرده‌اند.

این ایده که فقط کامپیوتر یا دستگاه قدرتمند خود را به برق و اینترنت وصل کنید و از هیچ چیز پول در بیاورید، قطعاً برای اغلب مردم فوق‌العاده جذاب است.

اما چه هزینه‌ها و مصارفی ممکن است در فرایند استخراج به وجود آید؟ هزینه استخراج بیت کوین چقدر است و در کجای این کره خاکی می‌توانیم ارزان‌ترین مکان را برای شروع استخراج بیابیم؟

محققان یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های الکتریکی جهان، Elite Fixtures، با مقایسه هزینه برق سراسر کشورهای جهان، ونزوئلا را به عنوان ارزان‌ترین کشور برای استخراج معرفی کردند. در ونزوئلا برای تولید یک واحد بیت کوین، شما فقط حدود 530 دلار نیاز دارید. این رقم برای دومین کشور لیست، ترینیداد و توباگو بالغ بر حدود 1,190 دلار است. در ازبکستان که در رتبه سوم قرار دارد، یک ماینر برای استخراج یک واحد بیت کوین باید مبلغی بالغ بر حدود 1,790 دلار پرداخت کند.

کم‌هزینه ترین کشور‌ها برای استخراج یک واحد بیت کوین:

 

طبق این گزارش کره جنوبی، یکی از بزرگترین بازارهای ارز دیجیتال جهان، گران‌ترین مکان برای استخراج محسوب می‌شود. در کره هزینه استخراج یک واحد بیت کوین، چیزی در حدود 26,170 دلار است که بیش از دو برابر قیمت فعلی آن است.

پرهزینه‌ترین کشورها برای استخراج یک واحد بیت کوین:

 

تقریبا تمام 20 کشور پرهزینه از نظر استخراج در اروپای غربی یا کشورهای جزیره ای اقیانوس آرام ساکن هستند. نیووی، یک کشور جزیره ای کوچک در اقیانوس آرام جنوبی، دومین کشور گران قیمت در این لیست است، که هزینه تولید یک بیت کوین در آن جا حدود 17،566 دلار براورد می‌شود. بحرین در رتبه سوم این لیست قرار دارد. در این کشور حاشیه خلیج فارس، یک ماینر برای بدست آوردن یک بیت کوین باید 16,773 دلار هزینه کند.

در این گزارش قیمت برق حدود 115 کشور (از جمله ایران) مورد بررسی قرار گرفت. هزینه استخراج یک واحد بیت کوین در ایران حدود 3,200 دلار گزارش شده است.

ماینر ساز

www.minersaz.com